Какво представляват камините с водни ризи?

fireplace

Камини с водни ризи са по-лесни и по-удобни за използване в съпоставка с други отоплителни уреди с дървен материал. Дефакто, те са по-лесни за поддържане от другите на газ, нефт или пък електрическите печки. Пелетните печки работят с дървесни пелети, представляващи сбит материал от дърва, наподобяващ храна за зайци. Ако случайно разполагате с вкъщи камина, то бихте могли да обмислите идеята за покупка на допълнителна водна риза за камина, като по този начин преминете към по-икономичния и екологично предпочитан метод за топлене с материал от дървесина.

Типичната камина на пелети има специален датчик, като смята какво количество пелети е нужно да бъде изгорено, според размерите на помещението, което се затопля. Повечето модели камини с пелети с водна риза притежават най-малко две възможности за управление на огъня. Така също имат специална вентилационна система, разсейваща създадения горещ въздух. Камините с пелети с водна риза са изключително икономични и не зацапват с прахови отлагания и сажди помещението, в което са разположени. В зависимост от вида пелетна камина, която желаете, те могат да акумулират между 10.000 и 60.000 BTU/час (английска топлинна единица).

Пелетната камина с водна риза изгаря пелетите изключително ефективно и по време на процеса на горене се появява минимално по обем пушек, ето защо не е нужно да вързвате камината към системата за кумини. Изгорелите газове минават през мъничка тръба през стената на открито. Пелетните камини са оборудвани със специфична тръба Клас L, която е изработена от стоамана, която не ръждясва отвътре, а от външна е подплътена с цинк или алуминий. Пелетните камини може да бъдат обвързани към системата с комина, но с по-малък размер от стандартния тръба, изработена от неръждаема стомана.

Камините с пелети на водна риза се пълнят доста рядко в съпоставка с останалите уреди за отопление, отопляващи с дърва. Пълненето с пелети варира от веднъж на ден до 2 пъти на седмица в зависимост от марката пелетна камина и вашите отоплителни нужди. За да презаредите камината с пелети, необходимо е само да ги поставите в контейнера на печката, който стандартно е с обем между 15 до 58 килограма пелети. Конкретната камина има специално устройство, наречено свредел, по този начин се преместват пелетите от контейнера до капсулата в камината.

Цените на пелетни камини с водна риза варират от 700 до 3000лв. Инвестирането в камина с пелети ще ви помага много години. Камините за вграждане с водна риза икономисват място и пораждат възприятие за комфорт на дома.

Открийте още: термопомпи цена