Полезни съвети за свежа поляна

За да притежавате мечтаната от Вас тревна площ, е нужно да подберете правилната тревна смеска (смесица от семена), примерно власатка или английски райграс.

Има съответстваща комбинация от семена за всеки тип тревна площ. Те възможно е да бъдат обществени, спортни, декоративни или пък много други ландшафтни райони.

Поливане на моравите

Моравите е възможно да са напоявани и на ръка – с воден пистолет и маркуч, също така и автоматично – с пръскащи глави.

Ако случайно се прави това през деня, част от водата се изпарява, без да е използвана. Затова още по-често навлизат интелигентни, ефективни и пестейки водата системи.

Значително широко разпространени са изскачащите разпръсквачи.

Построяването на такава система за поливане Ви гарантира почивка години напред, позволявайки удобно да напоявате ливадата с използването на 1 бутон или пък с компютър за напояване.

Наторяване на тревните площи

С косенето се вземат част от хранителните елементи на моравата. Това би могло да бъде компенсирано с торене. Важно е да се прави на пролет и на есен, всичко зависи от нивото на товарене на ливадата, както и от типа наторяващ продукт, използван от Вас.

На световния пазар много по-често се предлагат гранулирана тор с продължителна функция – траеща няколко месеца.
Ъгли на тревни площи
За окрайчване на тревните площи, наистина полезен уред е акумулаторна ножица с дълга ръкохватка.

Съживяване на ливадата в двора

Когато пролетта идва и моравата се позеленее, на отделни места могат да се задържат кафеникави елементи.

Те се фиксират чрез рязане с ръчен инструмент (например права лопата). Изрязаното местенце е възможно да се попълни с тревен чим.

Друг вариант е неминуемо след изчистване на изсъхналите тревни площи, да се разрови почвата и да се сложат чисто нови семенца.
Методика на рязане

Абсолютно всеки път докато косите, трябва да променяте посоката на рязане. Иначе абсолютно винаги ще натискате стъбълцето в една, единствена страна, това може да доведе до значително по-лесно степване на тревните площи. В случай, че обикновено косите надясно, редувайте с косене наляво. Понякога е необходимо и на диагонал, ако променяте посоките.

Вижте още:  лозарски ножици