Как точно автомобилите за скрап се рециклират

Някога замисляли ли сте се как точно се рециклират автомобилите, през какви процеси преминават, какво ще се получава в тях.


Първо точно след като изберете, кой да прибере вашия собствен автомобил за скрап е фирмата да ви плати споразумяната сума, оправите документите и извозат колата, след това се оставя на площадката там където ще бъде започната подготовката и.

Стартира се с главният елемент от гледна точка на безопасност – резервоара.

Горивото се точи от него и след това дадения резервоар се маха.

Проблема е, че точно там стоят бензинови пари и при най-малката искрица е възможно да гръмне.


Малко след този етап се преминава на идната стъпка. Елиминиране на някои други течности от колата. Премахва се маслото от двигателя, като то се извлича в специализирани контейнери и се заделя за различно обработване.

Подобен метод се използва за антифриза, водата за чистачките и много други течности в случай, че има. Климатичния фреон също така е желателно да се събере с необходимата техника и да не се допуска в атмосферата.


Алумулаторната батерия се откача и се предава за различно рециклиране, съдържа се олово в себе си и други химикали например електролити.

Акумулаторите си имат отделна рециклируема процедура.


В следващата стъпка автомобила се готви за премахване на неметалните елементи, като биха могли безпроблемно да бъдат откачени и премахнати от купето. Точно тук са огледала, пластмасови брони, стъкла, гуми и много други компоненти.


След всичко това колата е в състояние да е пресирана. И така се постига по сбит вид за превоз и съхранение. Много често не се пресоват, а направо се поставят на поточна линия отвеждаща си в голяма машина, която започва да ги разфасова на много малки частички. Нарича се мелачка, подобно на шредера в офиса, който нарязва листите на по-малки късчета.


Разпокъсаната срап, която се получава е комфортна да е изчистена от елементите с неметално съдържание, всичко това се осъществява най-лесно с голям магнит, който прилепва металните части.

С резервоар с вода възможно е да се отдели алуминия от пластмасите и платовете, където са останали.


И така в края на краищата вашия автомобил се смила и прегрупира. Крайната скрап е комфортна за преместване и би могла да се пренася до отделни кътчета по света или пък до конкретен завод, където могат да я купят.

Там тя е отливана и претопявана в различни профили, ламарини и заготовки за произвеждани на различни метални изделия.